Francúzsky croissant
Recepty | Francúzsky croissant
Francúzsky croissant
Klasický francúzsky croissant s krehkou štruktúrou precízne vrstveného cesta vyžaduje trochu viac trpezlivosti, ale rozhodne sa oplatí venovať čas na jeho prípravu. Výborný k ranej káve s troškou mlieka, určite si ho zamilujete.
Recept na 15ks croissantov.
FÁZY PRÍPRAVY
Suroviny
500 g hladká múka
140 g voda
140 g plnotučné mlieko (môže byť priamo z chladničky)
55 g práškový cukor
40 g maslo 82%
11 g instanté droždie
12 g soľ
Príprava
Všetky suroviny vložte do mixéra na cesto a mieste cca 3 min. pri nízkej až strednej rýchlosti, kým sa cesto dostatočne nevypracuje. Vytvarujte z cesta bochník, prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte ho odpočívať do druhého dňa v chladničke.
Suroviny
300 g maslo 82%
1 vajce vyšľahané s troškou vody
Príprava
Z masla vytvarujte štvorec o rozmeroch 17cm x 17cm, potom ho cca na 15 min. vložte do chladničky. Z chladničky vyberte pripravené cesto a vyvaľkajte ho do štvorca s rozmermi 26cm x 26cm. Na vyvaľkaný štvorec cesta umiestnite maslo, ktoré ste si pred malou chvíľou pripravili do štvorca. Maslo uložte v uhle 45° k cestu. Cestom prekryte maslo smerom do stredu tak, aby bolo maslo celkom zakryté.
Teraz treba cesto s uzatvoreným maslom na ľahko poprášenom povrchu vyvaľkať na plát 20 x 60cm. Vyvaľkané cesto zložte tak, aby vám vznikli 3 vrstvy. Cesto na 30 min. prikryté potravinovou fóliou necháte v chladničke odpočinúť. Potom cesto vyberiete a opäť ho vyvaľkáte na plát 20 x 60cm. Toto opakujete ešte 2 krát. Po poslednom preložení nechajte cesto v chladničke odpočinúť aspoň 2 hodiny. Po 2 hodinách máme cesto pripravené a môžete ho vyvaľkať na plát 100 x 20cm. Narežte z cesta trojuholníky a stočte ich do potrebného tvaru. Nakoniec ich poukladajte na plech v dostatočných rozostupoch a potrite ich vajíčkom vyšľahaným s troškou vody. Takto pripravené croissanty necháme odpočívať 2 hod. pri izbovej teplote.