Pistáciový Cheesecake
Pridané 28.10.2025 04:30:49 Počet zobrazení 17
Hladký pistáciový krém, jemná biela čokoláda a krehký základ. Jeden recept, dvakrát: klasická aj vegán verzia. Používame remeselné suroviny z DPchocolate – pistáciovú pastu, kvalitnú čokoládu a lyofilizované ovocie.
Pistáciový cheesecake (bez pečenia)
Hladký pistáciový krém, jemná biela čokoláda a krehký základ. Jeden recept, dvakrát: Klasik aj Vegán verzia. Nižšie nájdeš aj prekliky na ingrediencie.
Ingrediencie Postup Tipy Variácie Kúpiť ingrediencieIngrediencie
Klasik
Základ
- Sušienky 220 g
- Maslo 90 g
- Štipka soli
Náplň
- Cream cheese 500 g
- Mascarpone 250 g
- Biela čokoláda 180 g (40–45 °C)
- Pistáciová pasta 120 g
- Práškový cukor 60–80 g
- Citrónová šťava 1 PL + kôra z ½ citróna
- Želatína 8 g + voda 40 g (alebo agar 3 g + 120 g vody)
Vrch
- Biela čokoláda 120 g
- Smotana 100 g
- Pistáciová pasta 40 g
- Štipka soli
Vegán / bez mlieka
Základ
- Sušienky 220 g (vegán)
- Kokosový olej 90 g
- Štipka soli
Náplň
- Vegán „cream cheese“ 500 g (alebo silken tofu 300 g + vegán mascarpone 200 g)
- Kokosová smotana 200 g (tuhá časť)
- Vegán biela čokoláda 200 g
- Pistáciová pasta 140 g
- Práškový cukor 50–70 g
- Citrónová šťava 1 PL
- Agar 3,5 g + voda 150 g
Vrch
- Vegán biela čokoláda 120 g
- Rastlinná smotana 100 g
- Pistáciová pasta 40 g
Postup
1) Sušienkový základ
- Sušienky rozdrv na jemno a premiešaj s roztopeným tukom a štipkou soli.
- Hmotu utlač do formy Ø 20 cm vyloženej papierom. Chlaď 15 min.
2) Náplň – Klasik
- Želatínu nechaj napučať vo vode 10 min.
- Zľahka spoj cream cheese, mascarpone a cukor (neprešľahaj).
- Vmiešaj teplú bielu čokoládu (40–45 °C), pistáciovú pastu a citrón.
- Želatínu rozpusti (nevariť), temperuj 2–3 PL krému, vlej späť a krátko premiešaj.
- Nalej na základ a chlaď min. 6 h (ideálne cez noc).
2b) Náplň – Vegán s agarom
- Agar s vodou priveď k varu a 1 min. povar. Nechaj 2–3 min. chladnúť.
- Vyšľahaj kokosovú smotanu do polotuha, spoj s vegán „cream cheese“ základom a cukrom.
- Za miešania vlej teplý agar a hneď nalej do formy (tuhne rýchlo).
3) Vrch – pistáciová ganache
- Smotanu zahrej tesne pod var, zalej čokoládu a nechaj 1–2 minúty.
- Vymiešaj dohladka, pridaj pistáciovú pastu a štipku soli. Vylej na stuhnutý koláč, potras formou a chlaď 2 h.
Tipy
- Pre extra stabilitu pridaj 20–30 g kakaového masla do náplne.
- Silnejšia pistácia: +20 g pasty, menej cukru.
- Čistý rez: nôž zohrej v horúcej vode a po každom reze utrieť.
Variácie
- Ruby & višňa: časť bielej čoko vo vrchu nahraď ruby a do krému vmiešaj 20 g višňového prachu.
- Mramor: do 1/4 náplne vmiešaj 40 g rozpustenej horkej čokolády a jemne zvír.
Kúpiť ingrediencie
- Pistáciová pasta 100 %
- Biela čokoláda (klasik / vegán)
- Lyofilizované maliny – prach
- Kakaové maslo 100 g
- Feuilletine – krehké lupienky
Tip: všetko v jednom balíčku → Cheesecake Box – bundle
