Ako posudzovať kvalitu čokolády

Často ani netušíme, ako ľahko podľahneme peknému obalu alebo šikovnej marketingovej komunikácii. Od istého času sa v médiách začali objavovať informácie, že čokoláda nemusí byť iba neresťou, z ktorej sa priberá, ale naopak, môže byť každodennou súčasťou nášho dňa. Vraj z nej dokonca môžeme získať zdravotné benefity. Skvelé je, že s väčšinou týchto názorov sa dá súhlasiť. Najviac však záleží na tom, akú čokoládu kupujeme a akú dávku flavonoidov z nej v skutočnosti prijímame.

Ako posudzovať kvalitu čokolády

Naučte sa rozoznávať medzi pravou čokoládou a bežnou horkou čokoládou, ktorá dobre a zdravo iba pôsobí. Často totiž ide len o komoditnú kombináciu alkalizovaného kakaa, cukru, lecitínu, dochucovadiel a rôznych olejov, z ktorých má najhoršie meno asi palmový.

Spoznajte ukazovatele kvality tak, aby ste neplatili len za o niečo tmavšiu hmotu s pár percentami kakaa navyše, ale aby ste si vyberali čokolády, ktoré naozaj môžu byť zdravým zážitkom čistej chuti. Ideálny základ zloženia kvalitnej čokolády: Kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor. Nič viac!

Základ kvalitnej čokolády, by mal byť zložený len z dvoch zložiek. Z kakaovej hmoty a cukru. Kakaová hmota sa skladá z obsahu kakaového prachu a kakaového masla. Práve tento pomer dosť často rozhoduje o krémovosti čokolády.

ím lepšie a kvalitnejšie kakaové bôby, tým lepšia originálna čokoláda. Samozrejme, ak chcete mliečnu, alebo orieškovú, alebo nejak inak zaujímavú čokoládu, tak sa kľudne môžu použiť ďalšie kvalitné ingrediencie. Pre mliečnu čokoládu kvalitné sušené kravské mlieko.

Priznajme si, koľko krát sme sa zamysleli, nad kvalitou a pôvodom kakaa? Nehovoriac o ďalších zložkách v obsahu ako sójový, či slnečnicový lecitín, mliečny tuk, alebo ďalšie emulgátory. Vo finále môžeme čokoládu pokojne prirovnať k vínu alebo výberovej káve. Každý z nás má iné chuťové preferencie, ale kvalitatívne štandardy musia byť na mieste.

Potom je už len na nás, ako sa pustíme do objavovania nových chutí.

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Naše podmienky ochrany osobných údajov.